сряда, октомври 4, 2023
Home Свят Тайван предупреждава за риск от „внезапно навлизане“ на китайски военни в близост...

Тайван предупреждава за риск от „внезапно навлизане“ на китайски военни в близост до острова

Тайванският министър на отбраната Као Куанчи предупреди днес, че островът трябва тази година да бъде нащрек за „внезапно нахлуване“ на китайски военни в райони в близост до неговата територия на фона на растящото напрежение в Тайванския проток, предаде Ройтерс.

През последните години Китай засили военната си дейност около Тайван и почти всекидневно има нахлуване на негови военновъздушни сили в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Тайван обаче още не е съобщавал за навлизане на китайски сили в неговата прилежаща зона, която се простира на 24 морски мили (44,2 километра) от бреговата линия. Миналата година обаче Тайван свали цивилен дрон, навлязъл във въздушното му пространство.

По време на парламентарен контрол министър Као каза, че Китайската народноосвободителна армия може да си намери претекст за влизане в зони, които са близо до териториалното въздушно и морско пространство. Това би могло да стане на фона на засиления военен обмен на острова със САЩ, който дразни Пекин.

Министърът предупреди, че китайската армия може да извърши „внезапно навлизане“ в прилежащата зона на Тайван и да се доближи до нейното териториално пространство, което обхваща 12 морски мили от бреговете му навътре в морето.

Заявявам това тази година, имайки предвид, че те извършват такава подготовка, каза министърът. В бъдеще, те биха използвали сила, ако наистина се наложи, смята Као Куанчи.

Тайван се е зарекъл да упражни правото си на самоотбрана и да контраатакува, ако китайско въоръжени сили навлязат на негова територия, отбелязва Ройтерс.

Миналата година Китай проведе безпрецедентни военни учения около Тайван в отговор на визитата на острова на тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Според министър Као Китай се стреми да създаде проблеми под определен претекст и добави, че този претекст може да включва визити на острова на високопоставени чуждестранни представители или честите военни контакти на Тайпе с други държави. 

Министърът изтъкна, че всеки ден Китай изпраща по десетина самолета и кораба в близки до Тайван райони, като някои от тях пресичат средната линия на Тайванския проток, който обикновени служи за неофициален буфер.

Източник: Петя Гергова, БТА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Необичайни горещини в Испания, Португалия и Южна Франция

Необичайно високи температури бяха отчетени в много райони на Испания, Португалия и Южна Франция. Очаква се горещата вълна да продължи до вторник.

България, Гърция, Румъния и Хърватия приеха обща декларация на среща в Ню Йорк

„Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген...

Тръмп: Решението за оспорване на резултатите от изборите през 2020 г. беше мое

5-ият американски президент Доналд Тръмп заяви, че не е уважил мнението на адвокатите и членовете на кампанията си, които са му казали, че...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Българите спасяват спестяванията си в имоти

Българинът продължава да купува имоти, за да спаси спестяванията си от инфлацията. Данните на Българската народна банка също го...

Десислава Атанасова: Най-важно е, че намерихме решение

Имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в срещата. Държавата няма да затваря административно централи, които са на въглища. Те...

Протестиращите миньори и енергетици отказват поканата за преговори на премиера

Вчера протестиращите миньори и енергетици настояваха премиерът Николай Дянков да дойде при тях, след това пренасочиха исканията си към народните представители и...

Министър Хинков: Над 4000 души са се ваксинирали против Covid

Има голям интерес към ваксините против Covid-19, до момента има над 4000 ваксинирани, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков пред bTV, цитиран...