четвъртък, декември 7, 2023
Home Икономика Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС...

Повечето партии в парламента не подкрепят идеята за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Идеята на финансовия министър за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите и хотелиерите, както и въвеждането на финансов стимул за хората, които подават сигнали за укриване на данъци – не среща подкрепа от повечето партии в Народното събрание.

От ГЕРБ, ДПС и БСП заявиха, че не биха подкрепили такива промени. Асен Василев обясни, че в много страни се стимулира подаването на такива сигнали и мярката дава изключително добри резултати.

Бойко Борисов напомни, че ресторантьорите, хотелиерите, фитнесите понесоха най-големи щети от ковид мерките,затова ставката трябва да остане 9%. ГЕРБ няма да подкрепят и предложението – хората, подали сигнал за укриване на данъци да получават 10% от събраното. Борисов заяви, че такива, по думите му, авангардни предложения е добре да се обсъждат с некоалиционните партньори.

„И сега в сферата на шегата, с връщането на ДС в София бонус- донос си върви като нещо абсолютно реално, защото ДС без доноси не може да съществува. Някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали, за което да получава пари агентурни , най- вероятно. Какви са тези бонуси- това бяха навремето на сътрудниците на ДС, когато имаш водещ офицер той взима 30 лв затова че има агент. Като имаме агент да те издаде , ще получи бонус за това. Това е една перачница за пари. Защото отиваше даваш за 100 фирми, от търговски регистър си ги избираш, все за една ще намерят и отиваш и си взимаш пари. Такива авангардни предложения е хубаво да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ДПС са твърдо против увеличаването на ДДС за ресторантьорите и хотелиеритe. Въпросът за бонусите коментираха така:

„И това няма да го подкрепим. за нас това е една репресия. Ще започнат едни измислени сигнали… Ще има хора, които ще си подават сигнал след сигнал, за да вземат 10 процента. Това е смешно, няма да се случи“, заяви Делян Пеевски от ДПС.

БСП настояват да се запази ставката от 9% и отхвърлят финансови стимули за сигнали за укриване на данъци.

„Отвратително, извинявам се за думата, която използвам. Неправилно, това е стимулирани на доносничество, неуточнен механизъм по който ще се случва“, каза Корнелия Нинова – председател на ПГ на „БСП за България“.

Асен Василев обясни, че стимули за хора, които подават сигнали съществува в много страни и дава добри резултати.

„Такова законодателство има в почти всички европейски държави, в САЩ, в Англия и е изключително ефективно. Тава не е нещо ново, което сме си измислили тук и то работи много добре. Най-големите данъчни измами обикновено се откриват от такива сигнали от хора, които са в системата и виждат нейното манипулиране по незаконен начин“, заяви Асен Василев – министър на финансите.

Василев съобщи, че водят преговори с представители на бранша. И се подготвят предложения за изсветляване на бизнеса, за да може да се запази 9% ставка.

БНТ

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Биткойн поскъпна обратно над 40 хил. долара за пръв път от 18 месеца

Биткойнът поскъпва с близо 5%, надвишавайки психологическата бариера от 40 хил. долара, като основната криптовалута продължава своето възстановяване през настоящата година поради...

Започва планов ремонт на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

Пети блок работи съгласно графика за електропроизводство От 9 октомври в АЕЦ „Козлодуй” започва годишният планов ремонт на шести...

Наредиха временно спирането на ТЕЦ „Марица“ 3

РИОСВ - Хасково нареди временно спиране на ТЕЦ „Марица“ 3 за отстраняване на проблем, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Предложението за модернизиране на армията до 2032 година е на стойност 9,4 млрд. лева

Купуването на нови радари, противокорабни ракетни комплекси, „Хаймарс“, 155 мм гаубици и нови вертолети за армията.  Това са част...

Биткойн поскъпна обратно над 40 хил. долара за пръв път от 18 месеца

Биткойнът поскъпва с близо 5%, надвишавайки психологическата бариера от 40 хил. долара, като основната криптовалута продължава своето възстановяване през настоящата година поради...

Борисов: ГЕРБ ще подкрепи Бюджет 2024

ГЕРБ ще подкрепи бюджета за догодина, предложен от финансовото министерство. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов след разговор с министъра на...

Михаел Мартенс: В момента ЕС не е в състояние да приема нови страни-членки

Друг пример от Западните Балкани със замръзнал интеграционен процес е Република Северна Македония, където през лятото започна парламентарната процедура за промяна на...