вторник, юни 25, 2024
Home Лайфстайл Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Как да изберете перфектната рамка за картина според арт консултант

Не сте сигурни как да рамкирате любимите си отпечатъци? Помолихме експертите да споделят своето ноу-хау в индустрията…

Всички ние имаме ценно произведение на изкуството, печат или снимка, които плачат за красива рамка за картина. Но може да се окаже трудна задача да разберете какъв цвят, стил и размер да изберете, когато има толкова много, между които да избирате. Какво отива на черно-бяла сватбена снимка и какво подхожда на антична маслена картина? Възможностите изглеждат неограничени! Рамкирането само по себе си е изкуство и изборът на правилната рамка сериозно ще подобри вашето произведение и ще го превърне в произведение на изкуството.

Изборът на рамка обаче не означава само избор на цвят и материал и окачването й на стената на галерия. С ценните части те също трябва да бъдат защитени от повреда и деградация с течение на времето, запазвайки ги за много години напред. Плюс това, дори правилното стъкло може да направи огромна разлика в начина, по който гледаме на произведения на изкуството.

Интервюто е превод от английски език и е взето от Луиза Уорфийлд, експертен консултант по изкуствата, който предоставя поръчкови красиви артикули, консултации и съвети за окачване за всички. „Рамкирането е едно от тези тъмни изкуства и колкото по-дълго съм художествен консултант, толкова повече осъзнавам колко малко знам“, казва тя. „С повече от 15 години в бизнеса съм развила дълбоко уважение към експертите по рамки. Преминах от това да ги виждам като услуга от висок клас към разбирането и оценяването им като артисти и занаятчии сами по себе си. Избирам рамката си за всеки конкретен проект с толкова внимание, колкото избирам художника.

  1. ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ДОБРАТА РАМКА, КОЯТО МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ И ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ

Бързо, лесно и евтино е да се насочите към IKEA и да получите основна рамка за вашето произведение на изкуството, но повярвайте, когато казвам, че отделянето на време и още малко за професионален експерт за рамки на картини ще изведе изображението ви на следващото ниво и ще му помогне да удържи изпитанието на времето.

„Отидете при най-добрия рамкьор, който можете да намерите, и разчитайте силно на него. Разкажете му за вашия проект – покажете снимки, вземете платове. Добрият рамкьор ще използва много неща като отправна точка – накарайте го да ви посъветват“, споделя Луиза.

Не само ще получите съвет от професионалист, ако сте малко задръстени с избора на цвят и стил, но професионалния рамкьор ще знае точно какви размери ще подхождат на вашето парче изкуство и ще може да предложи разнообразие от различни рамки и стъкла в зависимост от вашия бюджет. Няма нищо лошо в отличния микс между цена и качество на IKEA, но ако искате нещо изключително специално, направете допълнителни усилия.

  1. ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ С ЦВЯТ, СТИЛ И ОФОРМЛЕНИЕ

Независимо дали имате едно произведение или няколко и искате да създадете галерия, както се вижда с този декор за кухненска стена, забавлението с произведението на изкуството и пространството около него ще направи цялостната естетика много по-лична. „Не се страхувайте да се забавлявате“, подчертава Луиза. „Поставете чиста модерна снимка в огромна богато украсена рамка. Използвайте ярки цветни фишове, за да придадете малко цветен проблясък, докато обръщате главата си.

Какъвто и цвят и покритие да изберете, когато избирате рамка, помислете за подчертаване и допълване на вашия интериор, когато го правите. Първоначално помислете за цялостния облик на вашето пространство и след това помислете какво настроение се опитвате да постигнете; еклектична бохо стена на галерия, нещо елегантно и модерно, или може би търсите много класическо усещане?

След това вземете доминиращите цветове във вашето произведение на изкуството, които се открояват, и обмислете свързването на тези тонове с вашата рамка или стойка. Черно-белите снимки изглеждат едновременно класически и съвременни в черно-бели рамки, докато цветните произведения на изкуството работят добре, когато открояващите се цветове съвпадат с рамката.

  1. МИСЛЕТЕ ЗА СТАЯТА, КАКТО И ЗА ПРОИЗВЕДЕНИЕТО

Вашият хол е ултра модерен или търсите спокойни, неутрални идеи за спалня? Важно е да вземете предвид стила на стаята, преди да се заемете с рамкиране на любим принт. Независимо дали става въпрос за съвпадение на цвета с боята или тапета на стаята или избор на стил на рамка, който е в съответствие с епохата на стаята, вие искате да премахнете сблъсък, който не изглежда по никакъв начин обмислен.

„Мислете както за стаята, така и за произведението“, повтаря Луиза. „Прекрасен проект, който направих наскоро, беше да рамкирам прост плакат на Атина от „The Tennis Girl“ от 1980 г. за семейство със силно чувство за хумор и връзка със света на тениса. Съпоставихме цвета на рамката с боята в облицованата стая и след това за щипка стил, моя колега Майк намери стара тенис ракета и цвета съвпадна с листчето за поп ретро готино. Превърна евтин плакат от Ebay в една елегантна снимка.

  1. ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙТЕ „ART GLASS“

Не става въпрос само за рамката и монтажа. Стъклото е толкова важно, когато става въпрос за издигане на вашето произведение на изкуството. Най-важният елемент е UV защитата, която може да предпази работата от увреждане от светлина, което води до избледняване на цвета с времето. Нещо повече, изборът на слабо отразяващ материал означава, че той няма да пречи на вашето парче.

„Художественото стъкло не само има известна UV защита, но не отразява и всъщност можете да видите всичко, което е в рамка. Мога да ви обещая, че няма нищо по-досадно от това да видите отражението си в картина, която внимателно сте подбрали“, казва Луиза. „Художественото стъкло, съчетано с проста ръчно изработена рамка, може да бъде супер елегантно и красиво.“

  1. МИСЛЕТЕ ЗА ОПАЗВАНЕТО

И накрая, помислете за опазването. Една добре закупена рамка и стъкло ще изиграят дълъг път за запазване на вашето произведение, но друг начин да защитите любимите си произведения на изкуството е да избягвате да ги окачвате над източници на топлина като камини и радиатори. Ако възнамерявате да окачите произведения на изкуството в стая с открит огън (камина, ретро печка и др.), то определено ще се нуждае от подходящо художествено стъкло, което да го предпази от всякакъв дим. Същото важи и за стаите, където редовно се палят много свещи!

Опитайте се да избягвате поставянето на вашето изкуство на пряка слънчева светлина или електрически светлини и избягвайте да окачвате произведения върху влажни или наскоро измазани стени. И накрая, опитайте се да не съхранявате скъпи предмети на тавана.

„Проекти, които са изключително висок клас със ценни произведения на изкуството, отиват само при един рамкьор – Отонас Аргирополус – Оторам90 – тези момчета са абсолютно най-добрите за консервационно рамкиране и се използват от много най-добрите галерии в София. „Ще се учудите колко важно е всяко малко лепило, дъска и хартия да повлияе на произведение на изкуството в продължение на години и ако инвестирате в нещо ценно, това са вашите хора.“

  1. КАК ДА ИЗБЕРА РАМКА ЗА КАРТИНА?

Всъщност не винаги е необходимо да рамкирате своето произведение на изкуството. Много художници от началото на 20-ти век напълно пренебрегваха рамките, но освен ако не са върху здраво платно, хартията и другите нетрайни произведения трябва да бъдат запечатани и защитени от околната среда.

Когато става въпрос за избор на рамка и сте напълно блокирани и не искате да се насочите към професионален рамкьор, тогава, ако се съмнявате, изберете черно или бяло, тъй като те подхождат на повечето интериорни схеми. Черните рамки са чудесни за дефиниране на изкуство и създаване на контраст, докато белите рамки работят добре в повечето настройки, създавайки по-непринудено усещане. Простата дървена рамка също е отличен вариант, ако искате нещо просто и вечно. Като естествен материал, дървото предлага топло и класическо усещане и се предлага в гама от тонове, което ви дава много възможности, които да отговарят на вашата схема.

Произведения на изкуството с по-топли тонове, като червено, кафяво и оранжево, изглеждат най-добре с по-тъмни дървета като махагон и орех, докато по-студените тонове, като синьо и зелено, се съчетават по-добре с по-светъл дъб, ясен и бор.

  1. КАК ДА ИЗБЕРА ПРАВИЛНИЯ РАЗМЕР ХУДОЖЕСТВЕНА РАМКА?

Изборът на правилния размер на рамката се свежда до лични предпочитания, но можете да намерите по-конкретни предложения за вашия точен размер онлайн или като попитате експерт рамкьор. Правилните пропорции са важен елемент, когато става въпрос за рамкиране.

Общото правило за излагане на картини по стените е, че те трябва да са около 75% от ширината на мебелите, срещу които ще бъде изложена картината. Произведения на изкуството, монтирани в по-големи рамки, ще се открояват от тълпата и ако искате отпечатъкът да пасне безпроблемно на интериора ви, изберете нещо по-тънко.

Често пренебрегвана част от процеса на рамкиране е дали ще изберете стойка, което може да има реално въздействие върху завършеното произведение на изкуството. Стойките за рамки осигуряват така необходимото пространство за дишане между изкуството и самата рамка. Монтажът привлича погледа към изображението, може да подобри външния му вид и защитава парчето; празнината, създадена между изкуството и остъкляването, помага за предотвратяване на повреда от кондензация или силно гланцови отпечатъци, полепнали по остъкляването.

Проста рамка с неутрален монтаж гарантира, че вашето изображение е център на внимание. Тази комбинация често се среща в галерии и е популярна сред интериорните дизайнери и е чудесна за свързване на стените на галерии.

  1. ТРЯБВА ЛИ ВСИЧКИ ВАШИ РАМКИ НА СНИМКИ ДА СЪВПАДАТ?

Рамките за снимки със сигурност не трябва да съвпадат. Забавлявайте се с вашите рамки и оформления и в крайна сметка изберете рамка, която ви вдъхновява и ви кара да се чувствате щастливи.

Не се притеснявайте твърде много за съвпадението на конкретни цветове във вашата снимка с цвета на рамката. Вместо това вземете предвид общия тон на изображението, когато избирате рамка. Изберете рамка, която или допълва настоящия ви декор, или добавя точната искра на контраста. Но ако сте в затруднение, изберете по-светла рамка за небрежно или просто изкуство и изберете по-тъмна рамка за по-елегантни или официални предмети.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Заболеваемостта от Covid-19 e водеща сред вирусите в България

Над 2 месеца заболеваемостта от Covid-19 се повишава и вече е значителна и водеща, като в момента у нас се разпространява предимно...

Лекарите отново могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта

От днес лекарите могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта, а пациентите да го купуват по този начин от аптека. Дългоочакваните...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...