петък, септември 22, 2023
Home Свят Джо Байдън официално стартира кампанията си за втори президентски мандат

Джо Байдън официално стартира кампанията си за втори президентски мандат

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви във вторник, че ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом през 2024 г., решение, което ще провери дали американците са готови да дадат на 80-годишния демократ, който вече е най-възрастният американски президент, още четири години на поста, съобщава Ройтерс.

Байдън направи съобщението си в хитро продуциран видеоклип, пуснат от новия му предизборен екип, в който той заявява, че неговата работа е да защитава американската демокрация. Клипът започва с изображения от нападението на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп.

„Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че сме в битка за душата на Америка и все още сме. Не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране“, каза Байдън. Той добави, че се кандидатира, за да гарантира, че американците имат „повече свобода“ и „повече права“.

„Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Знам какъв искам да бъде отговора и мисля, че и вие го знаете. Това не е време за самодоволство. Ето защо се кандидатирам за преизбиране“, каза Байдън във видео, публикувано във вторник.

„Нека свършим тази работа. Знам, че можем“, посочи още той.

Байдън описа републиканските платформи като заплахи за американската свобода, обещавайки да се бори срещу усилията за ограничаване на здравеопазването на жените, съкращаване на социалното осигуряване и забрана на книги, като същевременно обвини „MAGA екстремистите“. MAGA е акронимът на политическия лозунг „Направете Америка отново велика“ на Тръмп (Make America Great Again), който може би ще бъде опонентът на Байдън от Републиканската партия на изборите през ноември 2024 г.

През двете години, откакто пое поста от Тръмп, Байдън спечели одобрението на Конгреса за милиарди долари федерални фондове за справяне с пандемията от Covid-19 и за нова инфраструктура и постигна най-ниските нива на безработица от 1969 г. насам, въпреки че най-високата инфлация от 40 години помрачи икономическите му постижения.

Възрастта на Байдън превръща кандидатурата му за преизбиране в исторически и рискован хазарт за Демократическата партия, която е изправена пред трудна изборна задача да задържи мнозинството в Сената през 2024 г. и да си върне мнозинството в Камарата на представителите.

Според последно проучване на Reuters/Ipsos, публикувано на 19 април, рейтингът на одобрение на Байдън е спаднал до едва 39% и сред някои американци има сериозни опасения относно възрастта му, тъй като той ще стане на 86 години до края на евнетуалния втори президентски мандат, което е почти с десетилетие повече от средната продължителност на живота на американеца.

Лекарите обявиха Байдън, който не пие алкохол и спортува пет пъти седмично, за „годен за работа“ след преглед през февруари. Белият дом пък посочи, че Байдън е с достатъчно остър ум за тежката работа като президент.

Към Байдън отново ще се присъедини неговият вицепрезидент Камала Харис в мисията за втори управленски мандат през 2024 г.

Кампанията Байдън-Харис подаде официално заявление до Федералната избирателна комисия на САЩ за кандидатстване в следващата президентска надпревара, се съобщава на сайта на избирателната комисия.Влизането на Байдън в надпреварата следва съобщението на Тръмп през миналия ноември, че ще се кандидатира за втори мандат, след като загуби състезанието през 2020 г. от Байдън.

Байдън, който се кандидатира като действащ президент, едва ли ще се сблъска с голяма конкуренция от неговата Демократическа партия. Никой висшестоящ демократ не е дал признаци да го предизвика и Байдън състави екип от изгряващи демократи, които да го съветват по време на кампанията, включително губернаторите Дж. Б. Прицкер от Илинойс и Джош Шапиро от Пенсилвания.

Източник: БНР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

България, Гърция, Румъния и Хърватия приеха обща декларация на среща в Ню Йорк

„Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген...

Тръмп: Решението за оспорване на резултатите от изборите през 2020 г. беше мое

5-ият американски президент Доналд Тръмп заяви, че не е уважил мнението на адвокатите и членовете на кампанията си, които са му казали, че...

Украйна разкритикува изявлението на страните от Г-20 относно руската инвазия

Украйна разкритикува изявлението на страните от Г-20 относно руската инвазия. Участващите на срещата в Ню Делхи подписаха декларация, в...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НС решава създаването на временна комисия за сигурността на машинния вот

В парламента депутатите ще обсъдят създаването на временна комисия за проверка на фактите свързани със сигурността на машинното гласуване. Предложението е на...

България, Гърция, Румъния и Хърватия приеха обща декларация на среща в Ню Йорк

„Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген...

Борисов: Готови сме да помогнем за диалог между правителството и земеделците

„Има много неща, които може да се направят, като се започне от контрола на стоките, които влизат в България. Ако трябва ще...

Антикорупционният закон влиза в дневния ред на депутатите

Антикорупционният закон влиза в дневния ред на парламента. Законопроектът, който ще бъде гледан на второ четене, е внесен от...