вторник, март 19, 2024
Home Технологии Корабът "Дракон" беше изстрелян към Международната космическа станция с екипаж включващ астронавти...

Корабът „Дракон“ беше изстрелян към Международната космическа станция с екипаж включващ астронавти от САЩ, Русия и ОАЕ

Корабът „Дракон“ на частната компания „Спейс Екс“ беше изстрелян с ракета-носител „Фалкон-9“ към Международната космическа станция (МКС) с екипаж, включващ астронавти от САЩ, руски космонавт и първия представител на Обединените арабски емирства (ОАЕ), който се отправя на дългосрочна мисия, съобщиха световните осведомителни агенции.

Шестият екипаж, който частната компания на милиардера Илон Мъск изпраща на орбиталната станция за дълъг престой, включва двама астронавти на НАСА – командирът й Стивън Боуeн и Уорън „Уди“ Хобърг, руският космонавт Андрей Федяев и арабският астронавт Султан ал-Неяди.  

Ракетата „Фалкон-9“ с кораба „Дракон“ беше изстреляна малко след полунощ местно време от Кейп Канаверал, осветявайки нощното небе, докато се насочваше към Източното крайбрежие. 

Близо 80 зрители от ОАЕ наблюдаваха от стартовата площадката как астронавтът Султан ал-Неяди – едва вторият представител на емирствата, летял в космоса, се отправя към МКС за шестмесечна мисия.

„Добре дошли в орбита“, съобщиха по радиостанцията ръководителите на мисията, като отбелязаха, че стартът се е състоял точно четири години след първия изпитателен орбитален полет на капсулата. „Ако пътуването ви е харесало, не забравяйте да ни дадете пет звезди“, отбелязва Асошиейтед прес.

Първият опит за изстрелването на кораба „Дракон“ беше отменен в понеделник в последния момент заради запушен филтър в системата за запалване на двигателя.

Боуен, Хобърг, Федяев и Ал-Неяди ще заменят американско-руско-японския екипаж, който е там от октомври миналата година и включва астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, руската космонавтка Анна Кикина и японския астронавт Коичи Ваката.

На орбиталната станция се намират също още двама руски космонавти и астронавт на НАСА – Дмитрий Петелин, Сергей Прокопиев и Франк Рубио, чийто шестмесечен престой беше удължен до септември, заради теч на капсулата им „Союз МС-22“. През уикенда с МКС се скачи корабът „Союз МС-23“, който трябва да ги върне на Земята. 

Ал-Неяди, инженер по комуникации, е резерва на първия астронавт на емирствата Хаза ал-Мансури, който се качи на руска ракета до космическата станция през 2019 г. за едноседмично посещение. Богатата на петрол страна плати мястото на ал-Неяди за полета със „Спейс Екс“.

След достигането на орбита астронавтът на ОАЕ благодари на всички на арабски, а след това и на английски. „Стартът беше невероятен. Удивително“, каза той.

Министърът на общественото образование и модерните технологии на ОАЕ Сара ал-Амири заяви, че продължителната мисия в космоса „предоставя ново място за наука и научни открития за страната“.

Емирствата вече разполагат с космически апарат, който обикаля около Марс, а минироувър е на път към Луната с японски спускаем апарат. Двама нови астронавти от ОАЕ се обучават заедно с най-новия подбор на астронавти на НАСА в Хюстън.

Саудитският принц Султан бин Салман е първият арабин в космоса, летял със совалката „Дискавъри“ през 1985 г. Две години по-късно той е последван от сирийския астронавт Мохамед Фарис, изстрелян от Русия. И двамата прекарват в космоса около седмица.

Тази пролет към Ал-Неяди ще се присъединят двама саудитски астронавти, които ще отидат до космическата станция с кратък частен полет на „Спейс Екс“, платен от тяхното правителство.

„Ще бъде наистина вълнуващо, наистина интересно да има трима араби в космоса едновременно“, каза миналата седмица астронавтът на ОАЕ. „Нашият регион също е жаден да научи повече“.

Ал-Неяди носи със себе си много фурми, които да сподели със своите колеги от екипажа, особено по време на Рамадана – свещеният мюсюлмански месец, който започва в края на март. Колкото до съблюдаването му в орбита, астронавтът казва, че постът не е задължителен, тъй като може да го направи слаб и да застраши мисията му.

Командирът й Стивън Боуен каза, че четиримата са се сработили добре като екип въпреки различията между страните им. „Страхотно да имаш възможността да летиш с тези момчета“, каза той. 

По време на шестмесечната научна мисия екипажът ще извърши около 200 експеримента и технологични демонстрации, вариращи от от изследвания на растежа на човешките клетки в космоса до контрол на горими материали в условията на микрогравитация, отбелязва Ройтерс. 

Източник: Елена Христова, БТА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво прави часовниците Casio толкова специални и търсени?

Едва ли има човек, който не е чувал за марката и часовниците Casio. Продуктите им са световно известни и всепризнати като качествени, устойчиви...

Всички партньори от Международната космическа станция са се съгласили експлоатацията й да продължи и след 2024 г., казаха от НАСА

Всички страни, които участват в проекта на Международната космическа станция (МКС), са се съгласили експлоатацията й да продължи след 2024 г., се...

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ запечата на снимка сливането на две галактики

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" успя да направи удивителна снимка на две сливащи се спирални галактики, които блестят със светлината на трилион слънца,...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...