вторник, март 19, 2024
Home Лайфстайл 5 неща, които трябва да имате предвид, преди да купите употребявана кола

5 неща, които трябва да имате предвид, преди да купите употребявана кола

Някои купуват употребявана кола, за да усъвършенстват шофьорските си умения, преди да купят чисто ново превозно средство, докато някои го правят поради бюджетни ограничения. Каквато и да е причината да я купите, колата си е кола и често е скъпа на собственика си. Желанието да притежаваш кола доведе до процъфтяващ пазар на употребявани автомобили. Можете да закупите употребявана кола от отделен продавач (обикновен собственик на кола), брокер или компания.

1) ПРОВЕРЕТЕ СЪСТОЯНИЕТО НА АВТОМОБИЛА:

След като се ориентирате и харесате някоя кола от обява, трябва да я видите и да се запознаете  с дребни подробности около състоянието и, за да вземете решение за покупка. Ако имате добри технически познания за автомобилите, можете да го прегледате сами а другия вариант е да потърсите помощ от доверен механик. Въпреки, че нещата на пръв поглед може да изглеждат нормални отстрани един опитен механик ще може да ви каже дали е имало корекции по външния вид (ремонти и прикрити удари) и дали двигателят, системите и ходовата част работят и въобще текущото състояние на автомобила дали си струва цената.

– ИНТЕРИОР

Разгледайте тапицерията на колата. Проверете предните и задните седалки за разкъсване или петна. Ако превозното средство има електронни елементи като музикална система, монитор и т.н., опитайте да го използвате, за да проверите неговата функционалност.

ЕКСТЕРИОР

Разгледайте добре автомобила от всички ъгли. Нещата може да изглеждат добре на пръв поглед, но внимателното вглеждане може да разкрие различна картина. Внимавайте за ръжда и повреда на боята, петна и разлики в цвета на отделните детайли.

ГУМИ

Състоянието на гумите може да бъде добро или лошо в зависимост от употребата. Можете да проверите еднаквостта на гумите по отношение на износването. Ако гумите не са износени равномерно, това може да доведе до проблеми с реголажа и геометрията на автомобила, което означава, че колата може да има тенденция да се отклонява в една или друга посока по време на шофиране.

–  ДВИГАТЕЛ

Препоръчително е двигателят да се провери внимателно. Проверете за течове, корозия и спукани тръби. Освен това погледнете маслото и трансмисионната течност с помощта на измервателна пръчка. Проверете също за течове по гарнитури. Ако двигателя е прекалено чист това означава, че е имало интервенция за почистването му и отстраняване на скорошни течове на масло и други флуиди.

– ПРОБЕГ

Ако колата не е твърде стара, но има голям пробег, тогава това може да е резултат от усиленото използване на автомобила, което без поддръжка би гарантирало пагубно състояние на превозното средство.

ТЕСТ ДРАЙВ

Тестовото шофиране на автомобила ще ви даде много прозрения, свързани с неговото представяне. Поставете си за цел да карате колата по магистрала, по тесни улици, да правите обратни завои и т.н. обърнете специално внимание на спирачките. Шофирането на автомобила за значителен период от време ще ви разкаже за неговото ускорение и окачване, както и за способността му да маневрира.

2) ЗАПИСИ ЗА ПОДДРЪЖКА:

Някои собственици на автомобили щателно поддържат сервизната документация. Имат записани разписки и отбелязани дати. От друга страна, някои собственици не обръщат много внимание на поддържането на записи. Те водят наум бележка за броя на посещенията в сервиза за една година и вида на извършената услуга.

Проведете подробен разговор с продавача относно историята на поддръжката на автомобила. Ако получите добре поддържаните записи, може да се провери един или два записа в компютъра на официалния сервиз ако съвпадат, значи автомобила е поддържан безкомпромисно. Ако получите устни данни за поддръжката това означава, че самия продавач, не е бил много взискателен около поддръжка и водене на документация.

3) ПРОВЕРЕТЕ УДОСТОВЕРЕНИЕТО ЗА РЕГИСТРАЦИЯ:

Проверете автентичността на свидетелството за регистрация на автомобила. Вижте дали има документи от лизинг или оригинална фактура за покупка, на нея ще има и истинската дата на закупуване на автомобила и регистрацията му. Обърнете внимание, че всяка промяна в работния обем на двигателя или промяна в цвета на автомобила трябва да бъде посочена в свидетелството за регистрация.

4) АВТОМОБИЛНА ЗАСТРАХОВКА:

При закупуване на автомобил втора употреба е необходимо застраховката на стария автомобил да бъде прехвърлена на името на новия собственик. Ако продавачът не го направи проактивно, отговорността на купувача е да го прехвърли. Може да има правни проблеми, ако застраховката на автомобила не е прехвърлена на името на новия собственик и превозното средство е участвало в злополука или други подобни нещастни събития.

Също така трябва да се провери степента на застрахователното покритие. Трябва да проверите дали активната застрахователна полица е полица „Гражданска отговорност“ или е пълна. Ако смятате, че трябва да подсилите съществуващата застрахователна полица, тогава могат да се обмислят подходящи добавки за автомобилна застраховка при подновяването.

Можете също така да изберете да закупите нова полица за себе си, като прекратите съществуващата. Шофирането без валидна автомобилна застрахователна полица е наказуемо престъпление, затова се уверете, че имате поне задължителната полица за трети страни.

5) ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПРЕХВЪРЛИТЕ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ КОЛА?

Данните за новия собственик на автомобила трябва да бъдат отразени в свидетелството за регистрация на автомобила. За целта ще трябва да следвате процедурата, определена от КАТ. В случай на брокер или компания за употребявани автомобили, процесът на прехвърляне на собственост също се управлява от брокера/компанията, което е значително облекчение. Не е никак лоша идея да използвате компания за внос на употребявани автомобили. Това не са стандартните автоджамбази а са експерти, които ви подкрепят и заедно с Вас работят неуморно по доставката на нов или употребяван автомобил. За доставка и продажба на автомобили от Германия може да се доверите на момчетата от Autoexport.  

6) ПРЕДИ ДЪЛБОКОТО ГМУРКАНЕ:

Отделянето на известно време за размисъл върху следните точки ще ви помогне да вземете правилното решение относно автомобила.

ВЪЗРАСТ НА АВТОМОБИЛА:

Като цяло колите може да са доста зле след пет години. След няколко години употребяваният автомобил може да се нуждае от ремонт и разходите за поддръжка може да се увеличат. Има вероятност колата да не се използва в голяма степен, но ако колата е произведена преди пет години, ще бъдат ли лесно достъпни нейните резервни части? Сравнително, човек може да си позволи да купи нова кола и да не я използва оптимално, но може да бъде контрапродуктивно да закупите употребявана кола без дългосрочен план. Обмислете го.

ФИНАНСИ:

Независимо дали става въпрос за закупуване на нова кола или употребявана кола, това е разход. Като всеки голям разход, този също трябва да бъде планиран. Заеми, лихвен процент, обменна стойност на употребяван автомобил и т.н. са условията, върху които трябва да се помисли в детайли, преди да се насочите към употребяван автомобил.

Ако планирате да закупите употребявана кола за сума „x“, колко ще инвестирате, за да я поправите, ако е необходимо? Планирате ли да го персонализирате или да добавите аксесоари към него? Колко възлизат тези допълнителни разходи? Това са определени въпроси, от които се нуждаете за ефективно финансово управление по отношение на закупуване на употребяван автомобил.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Заболеваемостта от Covid-19 e водеща сред вирусите в България

Над 2 месеца заболеваемостта от Covid-19 се повишава и вече е значителна и водеща, като в момента у нас се разпространява предимно...

Лекарите отново могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта

От днес лекарите могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта, а пациентите да го купуват по този начин от аптека. Дългоочакваните...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...