вторник, март 19, 2024
Home Лайфстайл 11 съвета как да поддържате къдриците си

11 съвета как да поддържате къдриците си

Aко имате естествено къдрава коса, знаете, че борбата е истинска, когато става въпрос за грижа и оформяне на вашите къдрици. Къдравата коса по своята същност е суха, склонна към начупване и често непокорна. Но след като откриете рутина, която работи за вас и вашата къдрава коса, можете да развявате тези меки, еластични къдрици ден след ден.

Номерът да измислите добра рутина за къдрава коса е първо да разберете какъв тип къдрава коса имате. Има 10 различни класификации на типове коса, като се започне с тип 1, който се отнася за идеално права коса. Останалите девет вида са с различна степен на къдравост на косата. Тези типове къдрава коса са разделени на три основни категории, вълнообразна, къдрава и навита, като тип 2A е разхлабена, „S“-образна къдрица и тип 4C е най-стегнатата, най-накъдрената от намотките.

След като определите вашия тип къдрава коса, можете по-добре да изберете продуктите и техниките за оформяне, които ще ви дадат стила и текстурата на къдриците, които желаете. Намирането на рутина за къдрава коса, която работи за вас, може да включва доста опити и грешки. Ето няколко от нашите най-добри съвети и трикове за къдрава коса, за да помогнем на къдрокосите момичета навсякъде да получат пищните кичури, за които жадуват.

Ето нашите топ 11 съвета за поддържане на перфектната къдрава коса:

1. Намерете рутина за къдрава коса, която работи за вас

Както вече споменахме, продуктите и техниките, които използвате, ще зависят много от типа къдрици, с които се занимавате. По-стегнатите къдрици обикновено са по-сухи, по-плътни и по-податливи на накъсване от меките, вълнисти такива, което означава, че ще имате нужда от по-плътни, по-хидратиращи кремове и гелове, за да се грижите за вашите къдрици. Обратно, дамите с вълнисти коси трябва да избягват тежки продукти, които могат да утежнят косата, правейки я отпусната, безжизнена и мазна.

Прочетете за вашия конкретен тип къдрава коса и не се страхувайте да изпробвате нови продукти и техники, препоръчани за вас. Може да намерите чудотворен продукт, който отговаря на всичките ви нужди за стилизиране, или може да откриете, че наслояването на няколко различни продукта заедно дава по-добри резултати.

2. Не прекалявайте с миенето на косата

Не забравяйте, че къдравата коса е естествено суха и податлива на къдрене. Естествените масла от скалпа ви, които поддържат по-правата коса блестяща и овлажнена, не могат да преминат надолу по извивките на кичура къдрава коса. По-рядкото миене с шампоан може да помогне на вашите къдрици да задържат повече влага, като остават по-меки, гладки и здрави. Когато използвате шампоан, не забравяйте да използвате такъв, предназначен за къдрици, за да ви помогне да дефинирате и разплетете косата си. В дните, в които не ползвате обикновен шампоан, опитайте да използвате сух шампоан само върху корените и скалпа си или измийте заедно с вода и овлажняващ балсам за къдрици, за да освежите косата си.

3. Разрешвайте внимателно

Къдриците и четките не са добра комбинация. Решете нежно кичурите си с гребен с широки зъбци и много подхранващ балсам, който не се измива. Проправете си път от краищата нагоре към корените, като внимателно разделяте своите къдрици.

4. Започнете да оформяте, когато косата е мокра

Много стилизиращи гелове, спрейове, мусове и други продукти за момичета с къдрава коса са предназначени да работят върху мокра коса. Те са формулирани, за да проникнат дълбоко във влакната на косъма, като изглаждат, дефинират и кондиционират меки на допир къдрици.

5. След като сте използвали балсам, прокарайте студена вода през косата си за няколко секунди

Изплакването на косата със студена вода наистина помага за предотвратяване на начупването. Помага за затваряне на кутикулите и е особено ефективна, ако сте нанесли хидратираща маска – хладката вода запечатва всичко заедно.

6. Разтрийте къдриците си

Сложете кичурите си в дланта си и ги разтрийте, като внимателно нанесяте своя гел, пяна или крем за оформяне на къдрици във всеки кичур. „Скрънчингът“ добавя обем и дефиниция към вашите къдрици, оставяйки ги меки и красиви.

7. Използвайте дифузер или изсушете косата си на въздух

Когато става въпрос за къдрава коса, винаги е най-добре да пропуснете топлината и вместо това да разчитате на продукти за оформяне на косата си. Ако бързате и абсолютно трябва да изсушите със сешоар, намалете топлината до най-ниската степен и използвайте дифузер, за да сведете до минимум триенето.

8. Използвайте термозащита, ако ще сушите къдриците си със сешоар или използвате горещи инструменти за оформяне

Разбрахме. Понякога просто искате да смените стила си. Но преди да посегнете към пресата за къдрене, не забравяйте да работите с добър термозащитен продукт, за да създадете гладка бариера между вашите къдрици и вредната топлина. Ако искате да осигурите пълна защита и да запазите косата си здрава от изсушаване и увреждане, използвайте Detox & Repair спрейове.

9. Добавете по-добра детайлност към вълнообразната коса с преса или техника за къдрене без топлина

Вълнообразната коса може да бъде объркваща. Не е съвсем къдрава и определено не е права. Помогнете малко на тези вълнисти кичури, като ги намачкате с пяна за подобряване на къдриците или ги напръскате с текстуриращ спрей с морска сол. След това третирайте на място всички плоски или деформирани зони с маша или техника без топлина, като къдрене с ролки.

10. Често използвайте маски за коса

Типовете къдрава коса често изискват много повече влага поради сухата си природа. В допълнение към вашите ежедневни балсами и спрейове без измиване, седмичната маска за коса може да помогне за възстановяване на повърхностните увреждания на къдравата коса, като я възстановява до здрав вид на косата.

11. Подстригвайте къдриците си

Краищата на косата обикновено са най-тънките и сухи части на кичура. Редовното подстригване може да помогне за предотвратяване и премахване на щети и цъфтящи краища, възстановявайки здравината и еластичността на вашите къдрици.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Заболеваемостта от Covid-19 e водеща сред вирусите в България

Над 2 месеца заболеваемостта от Covid-19 се повишава и вече е значителна и водеща, като в момента у нас се разпространява предимно...

Лекарите отново могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта

От днес лекарите могат да изписват антибиотик и на хартиена рецепта, а пациентите да го купуват по този начин от аптека. Дългоочакваните...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...