петък, март 29, 2024
Home Политика Теменужка Петкова: ГЕРБ ще внесе в НС искане за предоговаряне на условията...

Теменужка Петкова: ГЕРБ ще внесе в НС искане за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване

Необходимостта от предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост идва оттам, че действията на правителството на „Продължаваме промяната“ са изцяло в противоречие с нашите национални интереси. Това заяви в „Още от деня“ Теменужка Петкова от ППГ на ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката.

По думите ѝ в реформа номер 10: „Декарбонизация на енергийния сектор в България“ е прието условие, според което българската енергетика трябва да се лиши от 50% от мощностите, които произвеждат електрическа енергия от въглища до края на 2025 г. Ангажиментът е за намаляване на емисиите с 40% до края на 2025 г. Единственият вариант за намаляване на тези емисии е да бъдат затворени тези централи, да бъде намалено производството, каза Петкова.

„Оказа се, че този ангажимент е поет еднолично от г-н Асен Василев. Министерство на енергетиката е било изолирано“, категорична е тя.

Теменужка Петкова обясни, че член 21 от нормативната уредба, свързана с ПВУ, дава възможност на всяка една държава членка, при настъпване на определени обстоятелства, да иска изменение на Плана или изготвяна на изцяло нов план.

Позовавайки се на този регламент ГЕРБ ще внесат решение в НС да бъдат предоговорени условията, които, по думите на Петкова са „абсолютно неизгодни за България, в противоречие на нашите национални интереси и поставят под риск енергийната сигурност а България“.

Теменужка Петкова коментира и доклада за мерморандума с „Джемкорп“, който беше гласуван в парламента без депутатите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Този меморандум, злополучен бих го нарекла, с „Джемкорп“ на практита олицетворява стила и методите на управление на „Продължаваме промяната““, заяви тя.

По думите ѝ има грубо нарушение на чл. 85, ал. 1, т.5 от Конституцията, тъй като меморандумът съдържа клауза за арбитраж, а когато има такава клауза, такъв документ задължително подлежи на ратификация от Народното събрание.

„Грубо е нарушен договорът за Евратом – чл. 103 от договора за Евратом, който казва, че когато се сключват международни документи с различни държави, организации или граждани, то задължително този документ подлежи на нотификация пред ЕК. И не на последно място – грубо нарушение на устройствени правилник на Министерски съвет. Меморандумът е сключен без нито едно министерство да съгласувало този документ“, заяви Петкова.

Според бившия енергиен министър и към настоящия момент този меморандум крие риск, въпреки е той е прекратен.

„Но в меморандума е предвидена клауза за арбитраж, която клауза важи 2 години след прекратяване на меморандума, независимо по какви причини или тази клауза важи 2 години след изтичане срока на меморандума. В рамките на следващите 2 години съществува потенциален риск всяка една от страните по този меморандум да предяви претенция към другата страна, ако тя прецени, че има определени вреди, тала че този документ съдържа риск“, заяви Петкова.

При гласуването днес в парламента е взето решение този документ да бъде изпратен на Държавна агенция „Национална сигурност“, на МВР, на Министерски съвет.

„Аз съм сигурна, че съответните компетентни институции ще направят всичко необходимо и виновните длъжностни лица ще бъдат извадени на показ и те ще понесат своята отговорност“, заяви Теменужка Петкова.

Източник: БНТ

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.  Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...