петък, март 29, 2024
Home Политика Социолози: Голям е броят на хората, които в последния момент ще решат...

Социолози: Голям е броят на хората, които в последния момент ще решат за кого да гласуват

И на предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 април броят на избирателите, които ще решат в последния момент дали и за кого да гласуват, ще бъде голям. Това сочат последните проучвания на социолозите от „Галъп“, „Алфа Рисърч“ и „Тренд“.

На последния вот през октомври близо 670 000 са избирателите, решили да дадат своя глас в последния момент. Това прави близо една четвърт от всички гласували, изчисляват социолозите. Профилът им е различен. Повечето са млади хора, без ярко мнение за дадена политическа формация.

„И групата на гласуващи накрая съдържа и тези с най-много купени гласове. Тоест ако разгледате профилите може да направите своите хипотези коя партия в най-голяма степен печели в такива ситуации“, заяви Първан Симеонов – социолог,“Галъп Интернешънъл „.

Средно между 7 и 15 на сто са хората, които решават в последния момент дали и за кого да гласуват, сочат и проучванията на „Алфа Рисърч“. През октомври те са били дори 17 процента.

„Което може значително да размести резултатите, особено когато те са близки между първия и втория или третия и четвъртия“, заяви Боряна Димитрова – социолог от „Алфа Рисърч“.

Още по-висок процент на колебаещи се до последно – близо 20, показват изследванията на „Тренд“.

„Това са така наречените електорални периферии, които не са твърди ядра. Това са предимно млади хора, които не са привърженици на дадена партия и населяват по-големите градове в страната“, коментира Димитър Ганев – социолог от „Тренд“.

По думите на Боряна Димитрова тази година нараства броят на хората, които не само се колебаят за коя политическа сила да гласуват, но и на тези, които не са решили дали изобщо ще отидат до изборните урни. Какво все пак би ги подтикнало – факторите са няколко. От симпатиите към дадена политическа сила, през наказателен вот за друга, до влияние на социални медии и приятели.

„На това в много случаи се дължи и повишаването на избирателната активност в следобедните часове – тогава когато хората вече започват вече по-активно да преценяват“, каза Боряна Димитрова.

„Аз с много голямо любопитство ще следя какво се събира в тази група на решаващи в последния момент“, каза Първан Симеонов.

Да видим кои са партиите, които в най-голяма степен са се възползвали от това. Основният въпрос на 2 април, според Симеонов, ще бъде дали след толкова много поредни избори хората ще подходят апатично или обратното.

„Тоест казано най-кратко – ще се ядосат ли най-накрая българите на тези избори и кой ще отнесе това ядосване“, допълни Симеонов.

Много вероятно е броят на хората, зачеркнали квадратчето „не подкрепям никого“ да бъде още по-голям, единодушни са тримата социолози. 87 000 бяха те през октомври.

Източник: БНТ

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.  Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...