четвъртък, март 28, 2024
Home Политика Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към...

Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към „Газпром“

Русия е поискала неустойки от България заради спрените плащания към Газпром. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов в „Денят започва“. По думите му размерът на иска на Москва е конфиденциален.

Русия спря доставките на природен газ за България в края на април миналата година. Мотивът – страната ни не е платила синьото гориво в рубли.

„Върви кореспонденция, тоест бяха предявени претенции от руската страна за определени суми, има отговор от наша страна“, каза Христов

По думите на министъра не може да бъде изнесена повече информация по темата, защото е конфиденциална

„Решението да се спре договора с „Газпром“ – да спрем плащането, да не отговорим на искането за промени в плащането, е изцяло на бившето правителство. Други държави са продължили да плащат, тоест, ако говорим че спазваме някакъв санкционен режим, не е вярно.

Министърът беше категоричен, че България е продължила да купува руско гориво, но през посредник.

„Газът, купуван от април до август-септември, е купуван, без да се изискват сертификати за произход – тоест голяма част от него си е доказано с руски произход, тоест продължаваме да купуваме руски газ, но на по-висока цена през търговци“.

Именно с това са свързани и обвиненията на прокуратурата срещу бившето ръководство на „Булгаргаз“ и срещу бившия енергиен министър Александър Николов.

Не искам да се намесвам в обвиненията, да ги интерпретирам и да изказвам предположения за виновност. Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и „Булгаргаз“ е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти“.

Министърът коментира и евентуалната забрана за доставка на руско ядрено гориво в Европейския съюз. Вчера президентът Румен Радев обяви, че страната ни е готова да наложи вето на подобна санкция от Брюксел.

„Логиката на санкциите е, че трябва да наказват този, срещу когото са насочени и ако ние трябва да пострадаме, да си разрушим енергетиката или индустрията, за да направим драскотина на руската енергетика – естествено, такива санкции няма как да ги допуснем. Същата е логиката и с „Газпром“, да започнем да купуваме скъп газ само и само, защото Русия щяла да пострада незначително – това нещо не е оправдано“.

Не е вярно, че България е купувала най-евтиния газ през лятото, коментира още министърът, като показа данни от Евростат и доклади на ЕК за няколко европейски държави.

Доставките за 2023 г. са осигурени, подчерта отново Росен Христов и каза, че в близките дни ще бъдат обявени търгове за доставка на втечнен газ за слотовете в Турция.

„Трябва да решим какъв газ ще тече там. Ще преговаряме с всички световни компании и производители, вече има интереси от BP, „Шиниър“, Близкия изток – Катар и Египет също проявяват интерес“.

България прави опити за диверсификация на доставките на ядрено гориво, но това е трудно при положение, че всеки доставчик би трябвало да има лиценз от Росатом, че може да произвежда гориво за съответната централа. Вчера президентът Румен Радев коментира, че страната ни е готова да наложи вето на подобно европейско решение.

Източник: БНТ

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.  Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...