вторник, март 19, 2024
Home Политика Радев: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Радев: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

„Ние с ЕК ще работим за повече инвестиции във военно отбранителната ни индустрия, за да имаме повече капацитет, да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на държавите-членките на ЕС и НАТО да запълват своите запаси. Но България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна”, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел.

Запитан дали тези снаряди няма да отиват през трети страни в Украйна, Радев каза:

„Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши съюзници, ако те го поискат от нас, но не и с Украйна. България изнася към много държави от целия свят – оръжие и муниции”, каза Радев.

По въпроса има ли запорирано руско имущество у нас, Радев каза: „Не мога да кажа дали България е замразявала руски активи. Тепърва ще се обсъждат параметрите, това е много сложен процес”.

По темата „Миграция”, президентът отбеляза, че служебното правителство постига напредък в овладяването на незаконната миграция и отчете новия съвместен проект с ЕК за охрана на българо-турската граница.

Радев добави, че техническите средства, които ще бъдат осигурени с европейски бюджет, са не по-малко важни от граничната ограда.

Имаме значителен пробив в сферата на миграцията. Преди дни стартирахме пилотен проект с ЕК за намаляване на нелегалната миграция, за укрепване на нашата граница. Искам да изкажа благодарност на председателя на ЕК и колегите от Съвета, за това, че оценяват все по-високо нашите усилия и нашите успехи в опазването на границата. И откликнаха на призива за солидарност и общ ангажимент за охраната на външните граници. На 14 март бе приет нов стратегически подход за укрепване на границите и ще бъдат инвестирани 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница, тоест основната част от тези пари идват за България”, каза Радев.

Той обясни, че страната ни е предложила у нас да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик.

По неговите думи у нас са залавяни трафиканти от почти всички държави от ЕС и от разпитите се установява, че ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите. Докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти.

По темата „Шенген”, Радев каза, че България получава все по-голяма подкрепа за членство.

„Получихме конкретен период, надявам се следващото правителство и следващият парламент ще запазят тази скорост, ще приемат необходимите закони. За мен октомври, ако изпълняваме всички важни стъпки, България може да се присъедини към Шенгенското пространство”, каза Радев.

Според президента в ЕС отекват много лошо новините от Северна Македония. „Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в РСМ най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, българско присъствие в Северна Македония не от днес и вчера, а от векове, от 1300 години, че има българска история и културно-историческо наследство. Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции и нашите европейски партньори РСМ да впише македонските българи в конституцията. Това е отправната точка за интеграцията на нашата съседка в ЕС”, каза Радев.

„Мисля, че проблемът е достатъчно ясен, вече въпросът е Северна Македония кога най-сетне ще отговори не на нашите, а на европейските очаквания и изисквания”, каза Радев

По темата „Енергетика”, президентът заяви, че изключително високо се оценява българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на нашата страна, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия. По неговите думи така е възможно да се пренасят доставените от Азербайджан количества газ. Той отбеляза, че у нас предстои посещение на президента Алиев. Ще сключим меморандум – т.е. България от страна, през която преминаваше руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от най-различни източници.

„Ставаме гарант за енергийната сигурност на нашите партньори от региона”, отбеляза президентът.

Радев посочи, че служебното правителство не се е отказвало от европейските средства за енергиен преход. По неговите думи изявленията на еврокомисаря Елиза Ферейра от тази седмица се дължат на недоразумение. „България тази година има да получава 800 милиона, условието е до края на годината да представим плановете”, каза Радев.

Радев посочи, че България ще настоява за технологична неутралност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно производство, което предвижда изключване на някои ядрени технологии. Залага се само на малки модулни реактори и реактори от четвърто поколение, които все още са в процес на разработка. Президентът настоя законодателството да включва всички съществуващи ядрени технологии и отбеляза, че България вече загуби много със закриването на малките реактори в „Козлодуй”. „До днес носим последствията от това”, каза Радев.

Източник: НОВА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.  Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...