четвъртък, април 18, 2024
Home Свят Зеленски поиска още оръжия от съюзниците след руските удари с 26 жертви

Зеленски поиска още оръжия от съюзниците след руските удари с 26 жертви

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците за още оръжейна помощ за страната му след поредните масирани руски въздушни удари, при които са загинали общо 26 души, след които 5 деца.

Русия съобщи за голям пожар в Севастопол, започнал от резервоар с гориво, улучен с дрон.

„Само абсолютното зло може да извърши такъв терор срещу Украйна“, каза Володимир Зеленски и подчерта, че в Европа има единство за наказване на отговорните.

23 души, включително 4 деца, са убити при атаката в град Уман в Черкаска област южно от Киев, съобщава се за двама загинали в Днепропетровска област – 31-годишна жена и 2-годишната ѝ дъщеря, и за жертва на обстрел на болница в Херсонска.

Според руското министерство на отбраната цел на ракетните атаки са били украински войски, които е трябвало да бъдат изпратени на фронта.

Москва на свой ред отправи обвинения, че при украински обстрел в Донецк има 9 цивилни жертви.

Руски източници съобщават и за голям пожар в Севастопол на около 1000 кв. м, причинен от удар с дрон по резервоар с гориво. Местните власти призовават гражданите да запазят спокойствие.

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната руските сили са постигнали някои успехи в Бахмут, където от месеци се водят сражения.

От украинския генерален щаб съобщават, че войските им са отблъснали 48 атаки за денонощието и продължават да държат отбраната на Бахмут и Маринка.

Междувременно, украинският военен министър Олексий Резников заяви, че подготовката за контранастъпление е почти приключила.

Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който дава възможност на жителите на анексираните райони да придобият руско гражданство до 1 юли 2024 година. Москва контролира в момента части от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че опитите на Запада за изолиране на страната му са се провалили.

Президентите на Чехия и на Словакия Петър Павел и Зузана Чапутова, които вчера съвместно посетиха Киев, подкрепиха Украйна за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

„Въпросът за нас не е дали, а кога“, написа избраният наскоро начело на Чехия Петър Павел във Фейсбук след срещата си със Зеленски. Според него няма съмнения, че Русия умишлено атакува цивилни обекти в Украйна.

Източник: БНР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна

Европейската комисия изплати последния транш от 1,5 млрд. евро по пакета за макрофинансова помощ за Украйна. Така общата сума за страната възлиза...

Михаел Мартенс: В момента ЕС не е в състояние да приема нови страни-членки

Друг пример от Западните Балкани със замръзнал интеграционен процес е Република Северна Македония, където през лятото започна парламентарната процедура за промяна на...

ЕС спира плащанията за палестинците

Европейският съюз спира плащанията на помощта за развитие на палестинците в размер на 691 млн. евро, обяви европейският комисар по разширяването и...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...