четвъртък, март 28, 2024
Home Политика Депутатите обсъждат удължаването на Бюджет 2022

Депутатите обсъждат удължаването на Бюджет 2022

Депутатите обсъждат на второ четене Законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г., на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Пред депутатите премиерът Гълъб Донев заяви, че държавата няма са тегли да нов заем, в същото време ще трябва да покрие падежи по стари дългове. 

„Този бюджет не бих казал, че не е социален, дори напротив – всички 6,6% дефицит са преди всичко от социални разходи, които са гласувани 2022 година – с актуализацията на бюджета от юли месец и актуализацията на пенсиите от месец октомври тази година“, посочи пред депутатите служебният премиер.

От БСП заявиха, че служебното правителство замразява доходите. 

Румен Гечев каза, че категорично настояват предложението им за минималната работна заплата от 850 лева да бъде разгледано и подчерта, че то отговаря на европейските директиви. Предложението на парламентарната група на БСП обаче не беше подкрепено от депутатите и получи едва 85 гласа. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че това, което се случва в пленарна зала, е шокиращо. „В началото на тази година беше възможно да се правят предложения между първо и второ четене и те да бъдат приемани, а сега това не е възможно. Коя от двете практики е нормална? Отхвърляте предложенията на БСП, а приемате подобни предложения на други парламентарни групи. Как така, що за двойни стандарти“, каза тя. Нинова подчерта, че служебния кабинет назначен от президента замразява доходите, но предупреди, че това може да бъде за по-дълъг период от 3 месеца, както е записано в закона за удължаване на Бюджета.

Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“ каза, че е съгласен с аргументите, изложени от Нинова. „Съгласен съм, че този удължителен закон ще работи до юни-юли, съответно каквото се приеме днес ще остане закон поне половин година“, отбеляза той.

Василев защити предложение на ПП, което цели трайно да се увеличи данъчна отстъпка на родители с деца под 18 г., което предвижда да се получават обратно не по 600 лева, а по 900 лева на дете. Предложението не беше прието и получи само гласа 93 гласа „за“. 

Още от дебатите за бюджета

Кирил Ананиев от ГЕРБ отбеляза, че са започнали дебата по грешен начин. „Ние не обсъждаме изискването на закона за публичните финанси, а политики и програми, които ще доведат до значителни разходи до приемането на бюджета за 2023 г.“, каза той. Ананиев подчерта, че служебния кабинет няма основание да разработи 3-годишна бюджетна прогноза, защото той е избран, за да обезпечи работата на администрацията и провеждането на изборите. „Нормален бюджет би трябвало да се предложи на Народното събрание от редовно правителство“, беше категоричен бившият финансов министър.

Асен Василев от ПП, също бивш финансов министър, му отговори, че служебното правителство вече е направило 3-годишна прогноза. „Тази година дефицита ще бъде под 3%“, посочи той и добави, че и миналата година е бил такъв.

Георги Свиленски от БСП отбеляза, че 19 пъти са гласували против минималната работна заплата и безплатните учебници на учениците, а сега правят обратното. „Трябва ли от 1 януари 2023 г. минималната работна заплата да стане 850 лв. или трябва да останат хората на 710 лв.“, попита той Ананиев. Депутатът от ГЕРБ пък му отговори, че минималната работна заплата вероятно ще стане 780 лева: „Моето мнение е, че не тук в парламента трябва да се определя размера на минималната работна заплата, а тук може да определи методиката за нейното определяне, но не и нейният конкретен размер“.

Сблъсък Нинова –  Донев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че „служебният кабинет на президента Радев внесе бюджет, с който орязва заплатите и ни принуждава тук едва ли не помежду си да се караме и бием, за да изглеждаме ние лошите, а не те“. И допълни, че служебния кабинет е започнал процедури за нови Ф-16, както и за доставка на газ до 2030 г. „Значи тези политики може да са дългосрочни, а да увеличиш минимална заплата за година напред не може да е дългосрочна. Тази антилогика и лицемерие вече започва да излиза извън всякакви рамки“. Лидерът на БСП поиска премиера Гълъб Донев да определи кой носи отговорност.

Служебният премиер пое топката и отговори на Нинова така: „Нямам раздвоение на личността. На 11 ноември, когато казах, че служебното правителство не може да провежда дългосрочни политики, все още очаквах да се направи коалиция, която да застане зад редовно правителство“, каза той. Донев отбеляза, че по отношение на дългосрочните договори за доставка на газ, правителството успяло да осигури ниски цени на газ и да заздрави „Булгаргаз“. „Ние изпълняваме бюджет приет от предходното правителство“, добави той и подчерта, че предлагат дългосрочни мерки, с които да заставят допълнително едно редовно правителство да ги изпълнява.

Същевременно днес се провежда и заседание на Тристранния съвет, на което социалните партньори ще обсъждат предложението на правителството от 1 януари минималната заплата да бъде увеличена от 710 на 770 лева. Днешната среща между представителите на правителството, бизнеса и синдикатите се състои на фона на предложения на депутати от различни групи да бъде приет автоматичен механизъм за определяна на минималната заплата. 

Източник: БНР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.  Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...