петък, март 29, 2024
Home Политика Васил Гарнизов: Да се даде рамо на парламентаризма и парламентарния живот

Васил Гарнизов: Да се даде рамо на парламентаризма и парламентарния живот

„В момента е необходимо сътрудничество между широк кръг партии в името на парламентаризма. Време е за нов парламентарен живот. Това ми се вижда към момента водеща ценност – да се даде рамо на парламентаризма и парламентарния живот“. Това коментира пред БНР социалният антрополог Васил Гарнизов.

В интервю за предаването „Преди всички“ той очерта няколко извода след проведените вчера предсрочни парламентарни избори.

Първата новина е, че Бойко Борисов е стабилизирал партията си:

„Тя е солидно вкоренена в местната власт. Докато не минат местните избори, не би могло да се очаква отслабване на Борисов. Опитите за отстраняването, намаляването на влиянието и изчегъртването му, не са дали необходимия резултат“.

Втората новина е, че коалицията между ПП и ДБ не даде добавена стойност, отбеляза Гарнизов и обясни:

„Като видим окончателните резултати, може да се окаже, че има и спад. Самата кампания на тази коалиция като че ли не се прицели в някакво привличане на нови слоеве на населението. От страна на говорителите на ПП – те възпроизведоха дебата от предишните и попредишните избори. Такъв тип дебат отблъсква колебаещите се и не е довел до разширяване. Факт е, че коалицията не успя да ги изстреля в първа позиция, за да могат да се обявят за победители и да държат инициативата при преговорите за съставяне на кабинет“.

Относно написаното във Фейсбук от бившия министър на транспорта Николай Събев, което гласи: „Ако са почтени, Асен Василев , Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП“, Васил Гарнизов коментира:

„Този глас ще звучи много мощно. Г-н Събев даде глас на нещо, което се шушукаше“.

По думите му Асен Василев и Кирил Петков са създали тази партия и те трябва да решат какво да правят.

„ПП не успя да изгради структури в страната. Твърде малко бяха на власт, твърде късно основаха партията, твърде късно започнаха работа извън София“, подчерта социалният антрополог.

Според него добрата новина за ПП-ДБ е, че имат големи шансове за пробив в София. По думите му именно това трябва да е фокусът им.

Въпреки че много нови партии се опитват да късат жива плът от БСП, Нинова оцеля, коментира още Васил Гарнизов. И добави:

„Тя е в стагнация и няма прираст на гласове, но БСП се е окупала и по някакъв начин е стабилен и предвидим участник в политическия процес“.

И след тези избори Нинова няма да бъде отстранена, прогнозира той.

„Възраждане“ расте, продължи коментара си социалният антрополог. Според него партията е стигнала теоретическия максимум като резултат.

„Това е рана и тя трябва да се лекува. С част от избирателите на „Възраждане“ трябва да се работи. Коалицията путинофили-русофили-сталинофили – те трябва да бъдат държани под око какви провокации ще вършат“.

Източник: БНР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Депутатите гледат на второ четене промените в Конституцията

Промените в Конституцията влизат за окончателно приемане в парламента.  Шестата поправка на основния закон влиза в пленарна зала, след...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Николай Денков: Целта е България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел – да стане член на еврозоната от 1 януари...

Доц. Ангел Кунчев: До 10 дни очаквам да сме на прага на грипна епидемия

Грипната вълна е започнала. На прага на епидемия ще бъдем след една, две седмици. Развитието на болестта е според очакваното, така както...

Мехмед Дикме: Почетният председател на ДПС започва да се страхува от Пеевски

Партията отдавна не е политическа, а бизнес организация“, коментира бившият член на ДПС Мехмед Дикме. "Не познавам лично г-н...

Ще бъде ли одобрен спот биткойн ETF и какво се очаква за криптовалутите през 2024 г.

Началото на 2024 г. донесе малък рекорд за криптопазара – цената на биткойна премина 45 хил. долара. Този възход се свързва с...