Sunday, May 28, 2023
Home Свят Продължава посещението на Байдън в Ирландия

Продължава посещението на Байдън в Ирландия

Американският президент Джо Байдън продължава посещението си на остров Ирландия, пристигайки от Белфаст в Дъблин. Основен момент във визитата е завръщането към ирландските корени на президента. 

В северноирландската столица Джон Байдън отдаде дължимото на историческото мирно споразумение от Разпети петък, навършило 25 години, и призова политическите партии да подновят работата на правителството в провинцията, което не функционира от една година, заради оттеглянето на юнионистите от подялбата на властта в знак на протест срещу Протокола за Северна Ирланзия.

В реч в Ълстърския университет в Белфаст Байдън на практика обеща 5 милиарда паунда американска помощ за икономиката на провинцията, ако правителството и парламентът заработят отново.

Той проведе и кратка среща с британския премиер Риши Сунак. По-голямата част от посещението на американския президент ще премине обаче в Република Ирландия и е свързана със завръщане към ирландските му корени.

В пъб в ирландското графство Лаут Джо Байдън заяви пред събралото се множество, че посещението на района, от където неговият пра-пра-прадядо е тръгна за Америка, е като завръщане у дома.

Той посети още няколко селища, в които има далечни роднини. Въз основа на проследяване на родословното дърво на Байдън е установено, че той е пет осми ирландец. В Дъблин Джо Байдън бе посрещнат от ирландския премиер Лео Варадкар.

Журналисти отбелязват, че е направило впечатление далеч по-сърдечната среща на Байдън с Варадкар, отколкото със Сунак.

Днес Джо Байдън ще се срещне в Дъблин с ирландския си колега Майкъл Хигинс, а по-късно ще разговаря на четири очи с Лео Варадкар.

В следобедните часове американският президент ще направи обръщение пред двета камари на ирландския парламент.

Източинк: БНР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа

В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон,...

ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

Брюксел предложи на държавите членки на ЕС 11-и пакет от санкции във връзка с войната на Русия в Украйна, с които се...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Денков: Борисов лично каза, че на 100% ще подкрепи Крумовите закони

Законът, който беше предложен от Министерски съвет, така наречените Крумови закони, не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени от...

Георги Ганев: От БЕХ в хазната могат да влязат около 2 млрд. лева

Ако бях на мястото на ГЕРБ, сигурно щях да поискам постове в целия Министерски съвет, но едва ли ще има преразглеждане на...

Нинова: Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ е политическо предателство

„ПП-ДБ изобщо не се проявили желание за разговори с БСП. Те се договориха с ГЕРБ. Това е безпринципна коалиция. Това е най...

Атанас Атанасов: Правото за избор на състав на правителството е на акад. Денков

Ще направим всичко необходимо с втория мандат, за да се прекрати политическата криза, защото имаме дестабилизация на всички институции. Това коментира пред...