Thursday, June 8, 2023
Home Свят Приключи военноморското учение „Ноубъл Дина 2023“ с военни сили от Гърция, Кипър,...

Приключи военноморското учение „Ноубъл Дина 2023“ с военни сили от Гърция, Кипър, САЩ, Израел, Франция, Италия

Гърция, Кипър, САЩ и Израел проведоха военноморското учение „Ноубъл Дина 2023“ (Noble Dina 2023) от 15 до 30 март в широката морска зона на Източното Средиземноморие с участието на военноморски сили от Франция, Италия и Германия, която съдейства с информация за съгласуваност между страните, предаде АНА-МПА.

Проведеното учение тип ЛИВЕКС (LIVEX, Live Exercise) беше част от проект на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили за развитие на международното сътрудничество на въоръжените сили. То допринесе за повишаване на оперативната готовност и бойните способности, както и за засилване на взаимодействието и съвместната функционалност между участниците на съюзническо и многостранно равнище, информира гръцката агенция.

Въоръжените сили участваха с личен състав и технически средства на военновъздушните и военноморските сили.

От Гърция участваха с два изтребителя Ф-16 Блок 52+, фрегатата „Саламис“ с хеликоптер към нея, подводницата „Кацонис“ и бързоходния патрулен катер „Григоропулос“, въоръжен с ракетни снаряди.

Въоръжените сили на Кипър участваха с кипърския Координационен център за издирване и спасяване, с патрулния офшорен катер „Йоанидис“, с хеликоптер AW-139 и с две крайбрежни патрулни лодки с далечен обсег на действие (Fast Patrol Boats – FPB).

Израелските въоръжени сили участваха с два изтребителя и една подводница, френските въоръжени сили – с фрегата (FS Languedoc), въоръжените сили на САЩ – със самолет за военноморски операции P-8A, а италианските въоръжени сили – с фрегата (ITS Alpino) с хеликоптер.

По време на учението бяха изпълнени процедури за учения по противовъздушна отбрана (ADEX, Air Defence Exercise), усъвършенствано маневриране, надводни бойни действия, придобиване и поддържане на морски контрол, смяна на тактическото командване и др.

Също така бяха проведени операции с хеликоптер за учение за търсене и изземване на борда на кораб (VBSS, Visit Board Search and Seizure) и учение за издирване и спасяване (SAREX, Search and Rescue Exercise).

Освен това бяха проведени комбинирано учение за борба с подводници (CASEX, Combined Anti – Submarine Exercise), учение за борба с надводни сили (SURFEX, Surface Warfare Exercise), медицинско учение (MEDEX, Medical Exercise) и учение за контрол на щетите (DAMCONEX, Damage Control Exercise).

Източник: Милена Христова, БТА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Шолц покани Ердоган да посети Германия

Германският канцлер Олаф Шолц покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който вчера бе преизбран на президентския пост, да посети Германия, предадоха световните...

В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа

В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон,...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НСИ: Над 75% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Проучване на НСИ показва, че над 75% от анкетираните са изпитвали затруднения да покриват ежедневните си разходи през първите три месеца на...

Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си, но след съставяне на комисия в НС

"Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да...

Александър Пулев: Риск за плащанията на хората след 10 юни няма

Риск за плащанията на хората няма, държавата няма да спре да функционира след 10 юни, ние направихме най-адекватното и отговорно действие -...

Крум Зарков: Дали Иван Гешев ще бъде отстранен, ще решат съдебните кадровици

Ситуацията е доста заплетена. Дали Иван Гешев ще бъде отстранен, ще решат съдебните кадровици. В понеделник ще свикам Пленума на ВСС по...