Sunday, March 26, 2023
Home Технологии НАСА изстреля най-голямата и най-мощна ракета досега към Луната

НАСА изстреля най-голямата и най-мощна ракета досега към Луната

НАСА изстреля най-мощната си ракета от 50 години насам тази сутрин, изпращайки капсула без екипаж към небето на 25-дневна мисия да обиколи Луната и да се върне безопасно на Земята.

Мисията, наречена Artemis I, бележи встъпителния полет както на ракетата SLS, така и на капсулата на екипажа Orion.

И това дава началото на многомисионната програма Artemis на НАСА, която е фокусирана върху изпращането на астронавти, включително първата жена и първия цветнокож човек, на повърхността на Луната най-рано до 2025 г.

SLS, построен от Boeing Co., е предназначен да бъде основното превозно средство, което ще се използва за транспортиране на хора до околностите на Луната; капсулата на екипажа Orion е построена от Lockheed Martin Corp.

С изстрелването в сряда НАСА възнамерява да покаже, че комбинираните превозни средства SLS и Orion могат безопасно да вършат работата си, преди астронавтите някога да се качат на борда.

Около осем минути след излитането SLS навлезе в околоземна орбита и основното ядро ​​на ракетата се отдели от горната част на превозното средство, носещо Орион.

Приблизително час и половина след изстрелването двигателят на горния етап ще се запали за 18 минути, за да изпрати Орион по курса към Луната.

След шест дни Orion ще се приближи на 60 мили (97 километра) от лунната повърхност, използвайки гравитацията на Луната, за да влезе в удължена орбита.

Орион трябва да демонстрира, че може да влиза и излиза от лунната орбита, преди да се върне у дома, да оцелее при повторно влизане в земната атмосфера и да падне в Тихия океан на 11 декември.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Първата ракета, създадена от триизмерен принтер, полетя, но не успя да стигне космоса

Ракетата, сглобена почти изцяло от части, създадени на триизмерен принтер, беше изстреляна за първи път, но не успя да достигне космоса, предадоха...

Първият орбитален полет на “Старшип” може да бъде осъществен в края на април

Първият орбитален полет на прототипа на космическия кораб "Старшип" (Starship) на "Спейс Екс" може да бъде осъществен в края на април, съобщи...

Първото изстрелване на ракета, създадена от триизмерен принтер, беше прекратено в последния момент

Първото изстрелване на ракета, изградена почти изцяло от части от 3D (триизмерен) принтер, беше прекратено в последния момент, предаде Асошиейтед прес. 
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Стефан Янев:За нас най-важният въпрос е доверието на българите

В предаването „Панорама" по БНТ Стефан Янев, каза че характерното за политическата криза в България е липсата на диалог. „Политическите партии избраха...

Киев: Настъплението на Москва в района на Бахмут започва да затъва

Руските войски продължават атаките по северния и южния сектор на фронтовата линия в Донбас, но настъплението на Москва в района на Бахмут...

Изложба с графики на Тулуз Лотрек в Силистра

Изложба с графики на Тулуз Лотрек бе открита в Художествената галерия в Силистра. Произведенията са от колекцията  на семейство...

Израелският главен прокурор предупреди Нетаняху, че е нарушил решение на Върховния съд за конфликт на интереси

Израелският главен прокурор призова днес премиера Бенямин Нетаняху да спазва закона. Той определи като незаконно публично изявление на Нетаняху за разделящия страната...