Sunday, May 28, 2023
Home Свят Китай се надява на политическо решение на кризата в Украйна

Китай се надява на политическо решение на кризата в Украйна

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви относно кризата в Украйна, че се надява мирните преговори да бъдат възобновени възможно най-скоро, както и да се намери политическо решение и балансирана, ефективна и устойчива рамка за европейската сигурност. Той каза това на съвместна пресконференция с президента на Франция Еманюел Макрон, който е на тридневно посещение в Пекин от вчера. Силвия Петрова с подробности:

Френският държавен глава заяви, че и Китай, и Франция се противопоставят на използването на ядрени оръжия по време на конфликта. Според Макрон архитектурата на сигурността на ЕС не е възможна докато Украйна е окупирана и Русия не трябва да разполага ядрени оръжия в Беларус.

“За да говорим за взаимоизгодното стретигеческо партньорство между нашите две страни означава да говорим за мира и стабилността в света. В това отношения руската агресия в Украйна нанесе удар срещу тази стабилност, сложи край на десетилетия мир в Европа. Но знач, че мога да разчитам на вас да вразумите Русия и да съберете всички на масата за преговори.”

Китайският лидер пък заяви, че Париж и Пекин алелират международната общност да се избегне ескалация на украинската криза. По думите на Си Европа е независим стълб в многополюсния свят и Китай подкрепя нейната стратегическа автономност. Президентът на Китай призова също така всички страни да уважават принципите за неразпространението на ядрени оръжия.

“Светът преминава през дълбоки промени. Китай и Франция – и двете членки на Съвета за сигурност на ООН, са поддръжници на глобализацията и международните отношения. Способни сме и имаме отговорността да надскачаме различия и пречки, да поддържаме стабилността, взаимната изгода и да водим напред всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Франция”

Макрон е поискал от Си да помогне за слагането на край на войната в Украйна. А от своя страна китайският лидер е изразил готовност да работи с Европейският съюз за възобновяване на обмена на всички нива и елиминирането на  “намесата” и предизвикателствата, като така щяло да се даде нов тласък на отношенията между ЕС и Китай.

По-късно с китайски лидер ще разговаря и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. След това ще последва тристранна среща между нея, Си и Макрон.

Източник: БНР

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа

В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон,...

ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

Брюксел предложи на държавите членки на ЕС 11-и пакет от санкции във връзка с войната на Русия в Украйна, с които се...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Денков: Борисов лично каза, че на 100% ще подкрепи Крумовите закони

Законът, който беше предложен от Министерски съвет, така наречените Крумови закони, не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени от...

Георги Ганев: От БЕХ в хазната могат да влязат около 2 млрд. лева

Ако бях на мястото на ГЕРБ, сигурно щях да поискам постове в целия Министерски съвет, но едва ли ще има преразглеждане на...

Нинова: Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ е политическо предателство

„ПП-ДБ изобщо не се проявили желание за разговори с БСП. Те се договориха с ГЕРБ. Това е безпринципна коалиция. Това е най...

Атанас Атанасов: Правото за избор на състав на правителството е на акад. Денков

Ще направим всичко необходимо с втория мандат, за да се прекрати политическата криза, защото имаме дестабилизация на всички институции. Това коментира пред...