Sunday, May 28, 2023
Home Свят Китай заяви, че е отворен за по-нататъшно сътрудничество с Испания и оценява...

Китай заяви, че е отворен за по-нататъшно сътрудничество с Испания и оценява нейната международна роля

Китайският премиер Ли Цян заяви, че Китай е отворен за по-тясно сътрудничество във всички области с Испания, която той похвали за нейната международна значимост и за ангажимента ѝ за по-здрави връзки между ЕС и азиатската страна, предаде ЕФЕ.

Ли се обяви за задълбочаване на тези отношения и получи подкрепа за това от испанския премиер Педро Санчес по време на тяхната среща в Голямата зала на народа на площад “Тянанмън”.

Това беше първата среща за деня на испанския премиер с високопоставени китайски представители в рамките на официалното му посещение в страната. Днес предстои Санчес да се срещне и с китайския президент Си Цзинпин.

В началото на срещата китайският премиер, с когото Санчес се срещна и вчера на икономическия форум в Боао, подчерта, че Испания е значима страна от ЕС и играе “важна роля в регионалните и международните дела”. “Вие сте високопоставен испански политик, който от дълго време насърчава китайско-европейските отношения и сътрудничество”, добави той и подчерта значимостта на посещението на испанския си колега, което съвпада с 50-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Ли определи международната икономическа ситуация като “несигурна и нестабилна” и заяви, че е съгласен с мнението, изразено от испанския премиер на форума в Боао, за необходимостта от по-тясно международно сътрудничество.

“Китай винаги ще бъде ангажиран с насърчаването на взаимноизгодното сътрудничество с държавите по целия свят”, заяви китайският премиер и увери, че страната му е отворена за по-широко сътрудничество с Испания. Той се застъпи за развиването на всеобхватното стратегическо партньорство между двете държави в рамките на това сътрудничество.

Нито Ли, нито Санчес споменаха във встъпителните си слова войната в Украйна – въпрос, който ще бъде обсъден на срещата между испанския премиер и президента Си.

Испанският премиер благодари на колегата си за посрещането, поздрави го за наскорошното му назначаване на поста министър-председател и подчерта значението на посещението на Си в Испания през 2018 г. за укрепването на двустранните отношения.

Източник: Владимир Арангелов, БТА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа

В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон,...

ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

Брюксел предложи на държавите членки на ЕС 11-и пакет от санкции във връзка с войната на Русия в Украйна, с които се...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Денков: Борисов лично каза, че на 100% ще подкрепи Крумовите закони

Законът, който беше предложен от Министерски съвет, така наречените Крумови закони, не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени от...

Георги Ганев: От БЕХ в хазната могат да влязат около 2 млрд. лева

Ако бях на мястото на ГЕРБ, сигурно щях да поискам постове в целия Министерски съвет, но едва ли ще има преразглеждане на...

Нинова: Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ е политическо предателство

„ПП-ДБ изобщо не се проявили желание за разговори с БСП. Те се договориха с ГЕРБ. Това е безпринципна коалиция. Това е най...

Атанас Атанасов: Правото за избор на състав на правителството е на акад. Денков

Ще направим всичко необходимо с втория мандат, за да се прекрати политическата криза, защото имаме дестабилизация на всички институции. Това коментира пред...