Wednesday, March 22, 2023
Home Технологии Как машините могат да отговорят на утрешните изисквания

Как машините могат да отговорят на утрешните изисквания

Средата, в която работи строителната индустрия, никога не е била по-тежка. Маржовете са тънки като бръснач, търсенето на подобрена производителност е постоянно и екологичните стандарти продължават да се затягат. За да спазват все по-строги срокове, по-амбициозни проекти и строги екологични политики, строителният бизнес трябва да обмисли технологични инвестиции.

Доскоро използването на добавена реалност (AR) в архитектурата и строителството беше запазване на големи корпорации с еднакво големи технологични бюджети. Вече не. Технологията се демократизира много бързо. Дори малки фирми, често използващи облачни услуги, могат да вземат таблети на място и да използват AR, за да видят как техните планове ще се впишат (или не) в реалната среда.
 
И това не е само AR. Технологии като анализ на данни, прогнозна поддръжка, създаване на прототипи чрез 3D печат, автоматизирани решения за управление на сайта и инспекции с безпилотни летателни апарати сега превземат сектора. Воден от необходимостта да се спазват все по-строги срокове и амбициозни клиентски спецификации, секторът бързо дигитализира.
В предишните вълни на цифровизация компаниите бяха възприели дискретни технологии, всяка от които е предназначена да се справи с една-единствена задача. Днес, използвайки решения за управление на цифрови строителни обекти, фирмите подават данни от редица системи в модел на един обект и в един, динамично развиващ се план за управление на проекти. Това позволява на много преди това отделни системи да си взаимодействат и да станат повече от сумата на техните части.
 
Например GPS тракерите на оборудването помагат на ръководителите на обектите да видят къде точно се намира всяка част от машината - всяка багер, пробивна машина, булдозер, циментова смесителна машина, багер и мотокар - както в реално време, така и във времето.
 
Използвайки таблети и гео-тракери, инженерите могат да намерят съществуващата подземна инфраструктура, преди да започне работата. А свързаните сензори на ключова структура и подсистеми предоставят информация за променливи, като температура и влажност, които могат да окажат значително влияние върху това дали дадена задача работи гладко и завършва добре.
Резултатът, поне на теория, е строителна площадка, на която всяка работа се извършва последователно и при условия, които максимизират шансовете за успех и минимизират разходите и риска. Благодарение на GPS проследяването и планирането, управлявано от данни, нивата на използване на машината се поддържат възможно най-високи и празен или непланиран престой възможно най-ниски. 
Поне това е на теория. За да се гарантира, че това се превръща в реалност, всички машини и оборудване на място трябва да бъдат достъпни както в реалния свят, така и във виртуалния. И затова поддръжката е по-важна от всякога.
Ако сте планирали графици на работа на сложна строителна площадка до минута, тогава цялото оборудване в този план трябва да е на разположение, работещо с пикова ефективност и където трябва да бъде. Но това не може да се случи, ако машината е загубена поради непланиран престой или работи под нивата на очакваните производителност.
 
Според доклада на Shell Powering Peak Performance, 34 процента от хората, вземащи решения за смазочни материали в строителството, признават, че има предизвикателства при спазването на най-новите практики и тенденции. Още 68 процента от анкетираните смятат, че повече съвети на трети страни биха подобрили техните практики, докато 76 процента смятат, че доставчикът на смазочни материали, който може да споделя опит, би бил безценен за тяхната компания
Това е важно. Подобно на горивата, смазочните материали ичесто се приемат погрешно за стоки. Но те не са. Най-новите синтетични смазки с нисък вискозитет са проектирани да бъдат ефективни за по-дълго време, удължавайки времето между интервалите на източване. Те съчетават защита срещу износване със свойства за намаляване на триенето, като помагат да се предпазят от повреди, но също така максимизират количеството енергия в горивото, което се доставя към движещите се части на машината. Това помага да се намалят разходите за гориво и емисиите.
С развитието на строителната индустрия компаниите, които успеят да реагират по пъргав и иновативен начин, ще спечелят предимството пред своите конкуренти. Работата с Shell е един от начините да се гарантира, че модерното оборудване работи на оптимални нива. Чрез използване на иновативни и високоефективни продукти и осигуряване на инженерите и обслужващия персонал със знанията и инструментите, от които се нуждаят, за да прилагат най-новите технологии в смазването и поддръжката на оборудването.
Чрез онлайн активи като LubeAdvisor, LubeMatch и LubeCoach, Shell предоставя на своите партньори услугите, знанията и инструментите, които са им необходими, за да обучат персонала си за най-добрите практики за смазване, да намерят точно подходящото масло за техния автомобил и случай на употреба и да поддържат това масло - а машината, която защитава - в пиково състояние. Нашите експерти могат да ви помогнат да следите темпото на промяната и да изпреварвате конкурентите си.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Първият орбитален полет на “Старшип” може да бъде осъществен в края на април

Първият орбитален полет на прототипа на космическия кораб "Старшип" (Starship) на "Спейс Екс" може да бъде осъществен в края на април, съобщи...

Първото изстрелване на ракета, създадена от триизмерен принтер, беше прекратено в последния момент

Първото изстрелване на ракета, изградена почти изцяло от части от 3D (триизмерен) принтер, беше прекратено в последния момент, предаде Асошиейтед прес. 

Японска тежка ракета-носител претърпя нов провал при опит за изстрелване

Японската най-нова тежка ракета-носител H3 (Ейч 3) претърпя нов провал при опит за изстрелване, предадоха осведомителните агенции.  След неуспеха...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

МС одобри дерогация от санкциите срещу Русия за части за АЕЦ “Козлодуй”

Министрески съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, наложени на Русия. Тя касае закупуването на необходимите материали, резервни части и услуги за...

Главният прокурор Иван Гешев е на посещение в Европейския парламент в Брюксел

Активността на българската прокуратура по противодействие на зловредното руско влияние у нас и в региона на Балканите бе във фокуса на разговорите,...

Израелски въздушен удар е нанесъл материални щети на летището в сирийския град Алепо

Израелски въздушен удар е нанесъл материални щети на летището в сирийския град Алепо, съобщи в изявление във "Фейсбук" тази сутрин сирийското министерство...

Пентагонът ще ускори доставката на танкове “Ейбрамс” за Украйна

Пентагонът ще ускори доставката на американски танкове "Ейбрамс" за Украйна, избирайки да изпрати реновирания по-стар модел, който може да бъде подготвен по-бързо,...