Thursday, June 8, 2023
Home Свят Израелският главен прокурор предупреди Нетаняху, че е нарушил решение на Върховния съд...

Израелският главен прокурор предупреди Нетаняху, че е нарушил решение на Върховния съд за конфликт на интереси

Израелският главен прокурор призова днес премиера Бенямин Нетаняху да спазва закона. Той определи като незаконно публично изявление на Нетаняху за разделящия страната проект за реформиране на съдебната система, предвид продължаващите процеси срещу него за корупция, предаде Франс прес.

Върховният съд на Израел по-рано забрани на министър-председателя да се намесва в плановете на правителството за съдебна реформа заради конфликт на интереси, припомня АП.

“Вашето вчерашно изявление и всяка ваша намеса в (процеса на приемане на реформата) е незаконно”, обърна се израелският главен прокурор Гали Бахарав-Миара към Бенямин Нетаняху в писмо, публикувано от министерството на правосъдието.

Снощи израелският премиер обеща снощи да “сложи край на разделението сред хората” след близо три месеца на масови демонстрации срещу законопроекта за съдебната реформа, който в момента се обсъжда в парламента.

Нетаняху, който досега се въздържаше от коментари по този въпрос, обяви, че излиза “на сцената” и че е решен да прокара реформата, но че ще направи всичко възможно, за да “постигне решение”, приемливо както за поддръжниците на проекта, така и за неговите противници.

“Трябва да избягвате всякакво участие в промени в съдебната система и по-конкретно в процеса на назначаване на съдии, защото това ви поставя в ситуация на конфликт на интереси”, пише Бахарав-Миара.

Нетаняху обяви снощи, че законопроектът, който променя състава на комисията за назначаване на съдии, ще бъде представен за гласуване в парламента на пленарната сесия “следващата седмица”.

Това е един от централните елементи от реформата и е в основата на опасенията на нейните противници.

Текстът беше изменен, за да се смекчи съдържанието му с оглед постигане на по-широка поддръжка при гласуването, но не получи подкрепата на опозицията, която остана глуха за призива за диалог, отправен снощи от премиера, продължавайки да изисква пауза в законодателната работа по реформата преди всякакви преговори с управляващото мнозинство, отбелязва АФП.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Шолц покани Ердоган да посети Германия

Германският канцлер Олаф Шолц покани турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който вчера бе преизбран на президентския пост, да посети Германия, предадоха световните...

В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа

В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон,...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НСИ: Над 75% от хората изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Проучване на НСИ показва, че над 75% от анкетираните са изпитвали затруднения да покриват ежедневните си разходи през първите три месеца на...

Кирил Петков: Ще се откажа от имунитета си, но след съставяне на комисия в НС

"Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да...

Александър Пулев: Риск за плащанията на хората след 10 юни няма

Риск за плащанията на хората няма, държавата няма да спре да функционира след 10 юни, ние направихме най-адекватното и отговорно действие -...

Крум Зарков: Дали Иван Гешев ще бъде отстранен, ще решат съдебните кадровици

Ситуацията е доста заплетена. Дали Иван Гешев ще бъде отстранен, ще решат съдебните кадровици. В понеделник ще свикам Пленума на ВСС по...