Sunday, May 28, 2023
Home Свят Британският премиер похвали смелостта на лидерите, подписали мирното споразумение от Разпети петък

Британският премиер похвали смелостта на лидерите, подписали мирното споразумение от Разпети петък

Британският премиер Риши Сунак похвали лидерите, подписали мирното споразумение от Разпети петък в Северна Ирландия, предаде ДПА. Той подчерта тяхната смелост и способността им да намерят компромисно решение и призова за бързото въвеждане на споделено управление със Северна Ирландия, допълва агенцията.

По случай двадесет и петата годишнина от мирното споразумение британският премиер отбеляза “трудните решения”, които са били взети, и “политическото въображение”, което е било проявено, за да се сложи край на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия.

“Затова трябва да се заемем с въпросите за управлението”, каза той в изявление днес, преди да се разгорещят разговорите за възобновяване на работата на парламента на Северна Ирландия.

Сунак ще е домакин на среща с американския президент Джо Байдън, който ще е на посещение в Северна Ирландия по случай годишнината от споразумението. Тя ще бъде отбелязана, въпреки че ключовото за споразумението споделяне на властта все още не е осъществено, отбелязва ДПА.

Освен това мирът, гарантиран от споразумението, все още не е напълно постигнат, което се вижда от опасенията от терористична заплаха на фона на предупреждения за вероятни нападения срещу полицията, допълва агенцията.

Трябва “да се посветим отново на удвояване на усилията ни” да изпълним обещанието, направено на 10 април 1998 г., когато е подписано споразумението, каза Сунак.

Колкото до поставянето на ново начало, той добави, че споразумението продължава да се радва на огромна подкрепа от международната общност, което се вижда от посещението на Джо Байдън.

“На фона на плановете ни за бъдещето ще отбележим приноса на тези, които взеха трудни решения, направиха компромис и демонстрираха лидерство чрез смелост, постоянство и политическо въображение”, каза британският премиер.

Източник: Десислава Николова, БТА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

В Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа

В столицата на Исландия Рейкявик се провежда четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа. България е представена от вицепрезидента Илияна Йотова.

Папата представи нова конституция за Ватикана

Папа Франциск представи нова конституция за Ватикана, която ще адаптира малката държава към нуждите на съвременността и ще замени настоящия Фундаментален закон,...

ЕК предлага 11-и пакет санкции срещу Русия

Брюксел предложи на държавите членки на ЕС 11-и пакет от санкции във връзка с войната на Русия в Украйна, с които се...
- Реклама -

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Денков: Борисов лично каза, че на 100% ще подкрепи Крумовите закони

Законът, който беше предложен от Министерски съвет, така наречените Крумови закони, не бяха гласувани изцяло по начина, по който бяха представени от...

Георги Ганев: От БЕХ в хазната могат да влязат около 2 млрд. лева

Ако бях на мястото на ГЕРБ, сигурно щях да поискам постове в целия Министерски съвет, но едва ли ще има преразглеждане на...

Нинова: Коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ е политическо предателство

„ПП-ДБ изобщо не се проявили желание за разговори с БСП. Те се договориха с ГЕРБ. Това е безпринципна коалиция. Това е най...

Атанас Атанасов: Правото за избор на състав на правителството е на акад. Денков

Ще направим всичко необходимо с втория мандат, за да се прекрати политическата криза, защото имаме дестабилизация на всички институции. Това коментира пред...